Ателие „Да разкажем приказка с Камишибай“

Знаете ли какво е камишибай? Елате и чуйте интересната история, разказана от Жечка Кираджиева (РБ „Пенчо Славейков“) с помощта на традиционното японско изкуство, а след това илюстрирайте любимата си сцена от приказката с помощта на художничката и писателка Нуша Роянова.

Камишибай е форма на визуално повествование и споделяне, която комбинира използването на ръчно рисувани изображения и разказ. Названието идва от ками () – хартия и шибай – (芝 居) – игра или драма. Корените му се крият в традициията на визуалното повествование, която била широко разпространена под различни форми в миналото в Япония. Съвременният образ на Камишибай се появява през 1929 г. и получава голяма популярност през 30-те и 40-те години на миналия век.

Как протича едно типично представление на камишибай? Водещият стои на сцената от дясната страна на малка дървена кутия. В кутията се поставят 12-20 изображения, които илюстрират възловите моменти от съответната приказка. Водещият сменя картините с различна скорост, докато разказва историята. Най-добрите майстори на камишибай не четат, а разказват. Камишибай може да се използва с образователна цел. Днес той се възприема като предшественик на съвремената презентация.

Погледни още...