Български писатели спечелиха статуетките “Бисерче вълшебно” 2017 и в четирите категории

Петото издание на Наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, “Бисерче вълшебно” 2017, донесе отличия за български писатели и в четирите категории и отбеляза рекорден брой гласували – 6152 деца. Книгите победители станаха известни по време на церемонията в галерия “Кредо Бонум” на 27 април.

Децата на възраст от 6 до 8 години избраха за победител с 310 гласа в категорията “Откриватели“ „Легенда за първия кукер” на Студио „Змей” (изд. Егмонт), а статуетката получи лично Димитър Петров – създател на прооекта „Златната ябълка“. В категория „Мечтатели“ (9-11 г.) конкуренцията бе особено силна, а първото място бе решено с помощта само на 2 читателски гласа повече. 297 са те за „Моите красиви рога” (изд. Мотове) с автор Радостина Николова и илюстратор Мелина-Елина Бондокова. неин подгласник стана “Пиано от картон”  (изд. “Жанет-45″) на писателката Анета Дучева и младата илюстраторка Катина Недева събра 295 гласа.

В категорията за най-големите читатели, „Майстори“ (12-15 г.) книгата победител отново е от български автори. Тийнейджърите класираха на първо място „Българ 3. Междузвезден унищожител” на Ал Торо и Неделчо Богданов (изд. “Сиела”). Книгата получи 187 гласа. Това е второ поредно отличие за проекта “Българ”, след като “Българ 2. Лабиринтът на времето” спечели вота в тази категория в миналогодишното издание на наградата. 74 гласа отредиха третото място за друго българско заглавие – „Дневникът на Мишо” на Антон Бухалов и Станислав Коен (изд. Сиела).

В категорията “Иноватори”, въведена през 2015 г., с голяма преднина от 648 гласа статуетката “Торнадо” отиде при Никола Райков и неговата книга книга-игра “Добросъците” (изд. Фондация “Таласъмче”). На второ място се нареди отново български проект – “Кой светна Луната?” (изд. Тат Криейтив) на Мая Бочева-Уики с 211 гласа.

Част от наградените автори ще можете да видите по време на фестивала Варна Лит. Радостина Николова и Никола Райков, заедно с авторите Нуша Роянова и Елена Владова, ще се включат в разговор за това как се пишат книги за малчугани на 31 май. На 1 юни Ал Торо и Неделчо Богданов ще представят на фестивала книгата „Аз съм Владко“, а Неделчо Богданов ще демонстрира своите илюстраторски техники. Авторите на „Дневникът на Мишо“, Антон Бухалов и Станислав Коен, ще имат среща на открито с почитателите на сериала „Не така, брат“ на 3 юни.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 до 2016 година се проведе под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България. Кампанията се организира и с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Партньори на инициативата са още Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Асоциация “Българска книга”, Център за приобщаващо образование, Сдружение за градски читални, Читалище.то. Медийни партньори са „Детски дневник“ и семейното онлайн радио Family, а партньор събития е Sofia Ring Mall.

Погледни още...