„Думи на 4 гуми“ – мобилната книжарница на поета Илиян Любомиров

Поетът Илиян Любомиров – Будител на Младите за 2016 година – е носител на множество награди за поезия, с над 35 хиляди последователи в социалните мрежи, създател на онлайн платформа Letters of Flesh и един от инициаторите на първата по рода си Академия за творческо писане “Валери Петров”. Превеждан e на английски, немски, испански, френски и иврит. Носител е на наградата “Южна пролет за дебют; номиниран за най-престижните поетични награди у нас – “Иван Николов”, Славейковата награда, Награда на литературен клуб “Перото” и др.

Идеята на Илиян Любомиров при създаването на мобилната книжарница „Думи на 4 Гуми”, е тя да присъства в много наши градове и общини, на големите литературни и други салони и фестивали – както в страната, така и в чужбина. Отличителното за нея е, че представя и продава единствено български писатели и поети, като акцентът е  върху живите ни автори. Илиян е приел това като кауза – чрез популярността си да помага на другите пишещи да намират пътя към своята публика, но и да громи междупоколенческите различия.

За Илиян Любомиров от изключителна важност е изграждането на широки общности в литературата, защото вярва, че това е начинът да се развива литературният контекст. А защо акцентът ще пада върху писателите, които все още са сред нас? Защото – убеден е младият поет – обществото ни трябва да се научи да цени артистите приживе, а не да се сеща за тяхното съществуване, когато от тях е останала единствено работата им.

Съвсем скоро мобилната книжарница „Думи на 4 Гуми” предстои да поеме на път към своите бъдещи посетители и почитатели. Планирана спирка в лятното турне на инициативата е и Варна Лит 2017 – следете за точните дати и часове за среща с Илиян Любомиров, неговата чудна пътуваща книжарница и със специалния му гост!

Погледни още...