Комиксът: първото изкуство според Даниел Атанасов-Сатанасов

Даниел Атанасов, по-известен като Сатанасов в рисувателните среди, е комикс артист от по-младото поколение. По образование е илюстратор, по професия – концепт артист, а по призвание – комикс художник. Освен тези, упражнява и още няколко професии, сред които сторибордист и аниматор. По повод Национална кампания „Читателска щафета“ той дава интервю, в което разказва какви са ползите от комиксите. Ето част от интервюто:

Спомняте ли си първия първия път, в който се срещнахте с комиксите? (Какво беше усещането, какво се е запечатало в съзнанието Ви от онзи момент?)

Нямам точен спомен за първия ми досег с комиксите. Предполагам, че е било с първото списание „Дъга“, което ми е попаднало. Помня, че приятелка на майка ми ми четеше историите за космонавта Янтар. До ден днешен това е един от любимите ми комикси по текст на Светослав Славчев и рисунки на Петър Станимиров. Харесваше ми толкова много, че кръстих сина си на този герой.

Кой е любимият Ви комикс герой/поредица/автор?

Твърде много са – предимно японски автори. Попаднах на японските комикси и анимации (манга и аниме) пак като много малък и от тогава възприех това като моята посока.

Авторите и техните произведения, от които съм се учил са Катсухиро Отомо (Akira), Широ Масамуне (Dominion, Ghost in the shell, Appleseed), Юкито Киширо (Gunnm, Aqua knight), Акира Торияма (Dragon ball, D-r Slimp), Цутому Нихей (Blame), Йошиаки Каваджири (Ninja scroll, Cyber city Oedo 808, Wicked city), Коджи Моримото (0-Range, Extra), Тацуюки Танака (Cannabis Works, Green legend ran), Хироаки Самура (Blade of the immortal) и много, много други.
Разбира се имам и любимци сред нашите и западните автори. В общи линии милея за всеки български комикс автор, но имената, които ще посоча, са отново на хора, от които съм се учил – Петър Станимиров (Янтар, Крепостта на безсмъртните), Евгений Йорданов (Добромир, Томек, Радул), Сотир Гелев ( Билбо Бегинс, Властелинът на пръстените)…

На какво Ви научиха комиксите? Какви умения Ви помогнаха да развиете, имайки предвид че не само четете, но и създавате такива?

В комиксите като медия има всичко. Научих се да рисувам, да разказвам, да композирам, да анимирам, да планирам, да мисля изобщо. Разбира се, изключително важен е изборът на примери, които човек взема, за да се учи от тях. В комиксите също има много плява, както и във всяка друга област на човешката дейност.

Защо според  Вас съществува стереотипът, че комиксите са литература само за деца?

Две са основните причини. Едната е невежеството на масите. Хората не са запознати с историята, значението, приложението и същността на комиксите като цяло. За повечето това са рисувани книжки без особено съдържание. Което ни води до другата причина – масовото лице на комиксите. За съжаление най-популярните комикси наистина са с ниско ниво на смисленост. Тези два фактора взаимно се подхранват и създават затворен кръг, от който е много трудно да се излезе. А истината е, че комиксът е отделен отрасъл в изкуството, съчетаващ в себе си книгата и филма…

Цялото интервю с Даниел Атанасов прочетете тук.

Не пропускайте да следите за датите на гостуването му на Варна Лит 2017!

Погледни още...