Авторът на „Тими Провала“ – за пръв път в България!

Авторът на една от най-хитовите комикс книжки за деца пристига у нас по повод „Варна Лит“ 2017 г. – литературни дни за деца и младежи!

 

Помните ли Тими – кръглоокото момче със собствена детективска агенция?

След като поредицата на американския писател Стефан Пастис за Тими Провала и неговия партньор Мечо Тотала превзе класациите на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“ за 20 седмици, е време писател и герои да се отправят на ваканция в България, за да отпразнуват на българска земя Международния ден на дететето!

Поводът за гостуването са първите по рода си литературни дни за деца и младежи „Варна Лит“, които ще се проведат във Варна от 31 до 3 юни, като преди това неподражаемият Пастис ще поспре в София. Американският писател ще разкаже по-подробно какво предстои в морската ни столица от 17:00 часа на 28 май (неделя) в литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата, София, преди да се опита да изпълни заканата си и да организира най-голямата и спонтанна организирана екскурзия… към Варна!

На фона на морето и вълните Пастис ще посрещне с малки и големи изгрева на 1 юни. Негови верни помощници ще бъдат Тими и Мечо, а Пастис обещава да не прави много бели по време на представянето си, което ще се проведе на Деня на детето(1 юни) от 17:00 ч. в книжарница „Сиела” – Фестивален конгресен център Варна.

Ето какво знаем за героя до момента: той е на 11 и не си пада много по училището. И въпреки че фамилното му име е Провала, това не му пречи да бъде абсолютно успешен детектив със сериозни амбиции за величие. Във „Видя ли сега какво направи“ например той тръгна по следите на откраднат глобус, защото наградата от $500 щеше да го уреди за цял живот. В третата книга, „Срещаме се отново“, детективската агенция беше на прага на световно господство, но на пътя ѝ към целта бе застанал един… доклад по биология! Изобщо, оказа се, че „Светът е полудял!“ и само Тими и детективската агенция „Тотал Провал“ може да го спаси!

Освен хитроумен и забавен за децата Тими е претендент да бъде любимец и на възрастните. Тими гъделичка слабите места на много родители: хуморът в книжката е по-зрял, малко по-нестандартен. Още една причина големите толкова да харесват малкия Тими е, че той въплъщава и някои откровено отрицателни черти – измамна самоувереност, която го прави да изглежда непохватен и малко абсурден. Но това не пречи на неговата очарователност.

А автора? Стефан Пастис е художник на комикси, но големият му успех идва с Провала. На въпроса на списание „TIME For Kids“ защо героят му Тими говори като възрастен той отговаря, че малкият детектив много иска да изглежда голям и важен като известните му „колеги“ Филип Марлоу и Сам Спейд от „Малтийският сокол“. Споделя също, че е направил илюстрациите с идеята да имитира детска рисунка и че най-голямото му желание е децата да се забавляват. „Тими Провала“ на Стефан Пастис е издадена в 30 страни, изданието на български е в превод на Цветана Генчева (изд. „Сиела“). Само преди месец Пастис обяви, че е подписал договор с „Дисни“ и предстои екранизация по хитовата поредица.

„Варна Лит“ е първата по рода си платформа, която се опитва да обедини любими български и чужди автори, превърнали се в големите герои на детството на деца от различни възрасти.

Разнообразната и интерактивна програма има за цел да докаже на най-важната и перспективна публика – детската, че четенето не е страшно и може да бъде забавно и образователно едновременно. Сред авторите, подкрепили инициативата, освен Стефан Пастис са Сали Грийн, Георги Господинов, Захари Карбашлиев, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Иво Сиромахов, влогърите Емил Конрад и Стан, Сдружение „Българска история“, Ралица Генчева, Зорница Христова, Юлия Спирдинова – Юлка, студио „Змей“ („Златната ябълка“), Неделчо Богданов и други. Чрез срещи с писатели, литературни четения, карнавал, чатове на живо и възстановка на исторически събития, както и редица творчески работилници „Варна Лит“ ще превърне четенето в празник за деца и родители!

Погледни още...