Димитър Петров, Златната ябълка

01.06.2017 (15:00-16:00)
ЕГМОНТ на живо: Среща със създателя на проекта „Златната ябълка“
книжарница "Сиела"

Димитър Петров е роден в София, но е живял на много места по света, включително Лондон, където завършва висшето си образование в University of Westminster. Там изучава анимация, интерактивни технологии, видео графика и специални ефекти. Работи по различни анимационни проекти от тийнейджърските си години досега. Преди да създаде проекта „Златната ябълка“ е служител в компании като Cartoon Network Studios Europe, HUTS JWT и Strata Аdvertising. Бил е гост лектор в Националната художествена академия.

Това, което го вдъхновява най-много, е да вижда как сериалът постепенно се оформя и развива. Споделя, че е страшно въздействащо да станеш свидетел на това как от една идея се оформя нещо, което оживява, и да виждаш толкова много хора, които инвестират своята енергия и отдаденост, за да се случи. Вдъхновява се от всичко, което го заобикаля, най-вече от интересни истории.

Ако можеше да има една суперсила, вероятно щеше да избере нещо, свързано с времето – така щеше да може да прави още повече неща, да пътува и да спи повече! Не би искал да живее в магически свят и вярва, че нашият собствен може да е изключително вълшебен и интересен сам по себе си.

През 2013 дава старт на проекта „Златната ябълка“, който има две главни цели: да популяризира българския фолклор и легенди по нетрадиционен начин и да срещне млади и талантливи български дизайнери и аниматори с утвърдени на световно ниво професионалисти. Предисторията на сериала е събрана в книгата „Легенда за първия кукер“, която спечели наградата „Бисерче вълшебно“ 2017 в категория „Откриватели“ (6-8 г.)

 

Погледни още...