Какво е „Варна Лит“?

Всичко, което не е близо до морето, е провинция.

Или поне така пише Ърнест Хемингуей. Затова ние ви каним да започнете лятото във Варна – тазгодишния литературен пристан на България!

В началото на юни Община Варна организира уникален по рода си детски празник по случай Международния ден на детето. Книжната кампания ще се впише и в рамката на събитията на Варна – Европейска младежка столица, а датите на най-запомнящото се събитие това лято вече са ясни – 31 май-3 юни.

За да заобича най-младата публика четенето, за да присъства литературата в класните стаи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица, на помощ идват някои от най-добрите автори на съвременна детска и младежка литература, на документални книги за деца и юноши, художници, илюстратори, комикс и графити-артисти, блогъри; както дебютанти, така и наложени писатели „за възрастни”, опитали перото си и за най-млади читатели.

Срещнете се с любимите си автори и се забавлявайте с тях, за да разберете, че четенето и така е хубаво – извън списъците със задължителна литература и извън рамкиращото „трябва”.

Световноизвестните писатели Сали Грийн, автор на поредицата „Полулош” (Великобритания), Стефан Пастис, автор на хитовата поредица за деца „Тими Провала” (САЩ), и словенският покорител на планински върхове и писател Тадей Голоб са специалните гости на „Варна Лит 2017“, а сред подкрепилите инициативата са и българските автори Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Илиян Любомиров, Константин Трендафилов, Иво Сиромахов, Юлия Спиридонова, Неделчо Богданов и Ал Торо, Димитър Петров – създателят на проект „Златната ябълка“, влогърите Емил Конрад и Стан, Зорница Христова, Радостина Николова, Никола Райков, Петя Александрова, Даниел Атанасов – Сатанасов, Нуша Роянова, поетесата Ралица Генчева и други.
Защото няма нищо по-хубаво от това да се запознаеш със създатели и събирачи на история на живо, сме се погрижили и да поговорите, макар и чрез видеочат, с писателите Ришел Мийд, Кийра Кас и Джей Кристоф. И всяки от тях ви е приготвил големи изненади, свързани със своите проекти.

За да обединим деца от цял свят и от всички възрасти, сме приготвили и много работилници и детски представления, които ще забавляват най-малките и ще ги въведат в света на литературата по нестандартен начин, а по-големите ще имат възможността да се срещнат със своите идоли както по време на отворените събития, така и в редица варненски училища.

Да пребориш скуката и да се справиш с училище е лесно с „Варна Лит“!

„Варна Лит 2017“ не е просто платформа за забавления, а несравнимо по рода си преживяване, събитие с новаторски дух, адресирано към най-важната и перспективна публика – детската. И не на последно място – „Варна Лит 2017“ е първият по рода си международен празник на детската книга. И в него колкото повече, толкова по-хубаво! Очакваме всички малки и големи деца… и техните пораснали или не родители.

За повече информация можете да следите тук, на www.varnalit.com, и във Фейсбук страницата на събитието https://www.facebook.com/varnalit/.