Юлия Спиридонова – Юлка

03.06.2017 (10:30-11:30)
Къде си, слънце: среща с писателката Юлия Спиридонова и нейните жабешки книги
книжарница "Сиела"

Юлия Спиридонова е родена на 30 октомври 1972 година в София в семейството на художници. Автор е на много книги за деца и тийнейджъри и на над 400 сценария.

Сред книгите ѝ се нарежда фентъзи-трилогията „Страната на сънищата“ („Любими попътечо“, „Кралска кръв“ и „Иглата на Лабакан“); тийн-романите „Тина и половина“, „Графиня Батори“ и „Макс. Всичко на макс“; „Кръстьо частен детектив. В Долната земя“; „Приказка за вълшебната флейта“.

Тя е организатор на седмичната инициатива „Кой обича приказки“ към Детско-юношески отдел на Столична библиотека. През 2014 г. инициира създаването на читателски клуб „Летящо прасе“ (или четящ тийнейджър). Инициатор и организатор е и на кампанията „Където живеят деца, трябва да има детски книги“. Кампанията събира библиотеки (от нови книги и заглавия) в домовете за деца, лишени от родителска грижа.

Юлия е носител на редица литературни награди, сред които Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 в категория „Откриватели“, Литературната награда „Перото“ в раздел „Детска литература“, Националната награда „Константин Константинов“ и др.

Книгата „Кронос. Тоя нещастник!“ носи на Спиридонова и номинация в една от най-престижните награди за детско-юношеска литература в света – мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Погледни още...